2008. január 6., vasárnap

2005. augusztus 11., csütörtök, Unquera – Llanes

Szokásos korai kelés, botorkálás a sötétben. Átmegyünk a hídon és máris másik városban, másik tartományban vagyunk. Cantabria kemény próbatétel volt, nyolc napig egyfolytában aszfalton gyalogoltunk. Asturiában rögtön érezhető a változás, újra erdők és földutak következnek.

Napkelte után leülünk egy templom elé, és számba vesszük a lehetőségeinket: kenyerünk elfogyott, a boltok zárva (a faluban egyébként sincs egy sem), van joghurtunk, nektarinunk és konzerv kukoricánk. Lakoma lesz itten, akárki meglássa…

Ekkor áll meg két méterrel előttünk egy furgon. Kiszáll egy nő, és a legközelebbi ajtó kilincsére akaszt egy szatyrot, benne friss kenyérrel. Letámadom, mielőtt még visszaülhetne, és gyorsan nyélbe ütjük a bizniszt, kapunk kenyeret. Úgy tűnik, odafent még mindig figyelnek ránk. Egyből kibővül a választék, képbe kerül a vaj, a lekvár, a krémsajt és a pástétom is.

Útközben összeakadunk egy lengyel zarándokkal. Amikor megtudja, hogy magyarok vagyunk, vigyorogva megvillantja teljes magyar szókincsét:

– Egészségedre!

A tiédre is, haver. Sosem hittem volna, hogy majdnem három hét után az első magyar szót egy lengyeltől fogom hallani.

Llanesben csak a Youth Hostelben van hely, a szállás 12 euro/fő. Ötszemélyes szoba, ismerős peregrinókkal vagyunk együtt, köztük az angolul tudó spanyol fazonnal Cóbrecesből. Kellemesen mély hangja miatt a megtisztelő Bariton becenevet érdemli ki tőlünk. A délutáni szieszta során kiderül, hogy az egyik tag művészi tökélyre fejlesztette a horkolás tudományát. Ritával döbbenten hallgatjuk, ilyenben még nem volt részünk. Az egyik zarándok mosolyogva közli, hogy a barátja egy Pavarotti, és nem árt, ha beszerzünk egy füldugót. Rita megfogadja a tanácsát, én más taktikához folyamodok: megpróbálok hangosabban horkolni, de sajnos nem egy ligában játszunk.

A város mellesleg gazdag vadászterület a gyűjtőknek, 4 pecsétet is sikerült szerezni.Előző nap---------------------------------------------------Következő nap

Nincsenek megjegyzések: