2008. január 6., vasárnap

2005. augusztus 7., vasárnap, Santander, pihenőnap

Ilyen még nem volt, mióta elindultunk: negyed tízig alszunk, világosban ébredünk. Hajnalban ugyan felébreszt a rajtunk keresztülvonuló, távozó zarándokok hordája, de ez egy kicsit sem zavar. Utolsóként távozunk, pontosabban az öreg rugdos ki minket. Rögtön átvonulunk a másik szállásra, ahol a madám nem ismer meg minket, és megint le akar nyúlni 30 euróra. Végül egy angolul is tudó spanyol peregrino segítségével elmagyarázzuk neki, hogy ne nézzen madárnak. Négyágyas szoba, tisztaság, rend. Kell is az egy kuplerájba. A lényeg, hogy végre zuhanyozhatok.

Első utunk a TI irodába vezet (időközben megtanultuk, hogy minden településen ez a legfontosabb ojjektum), ott tájékozódunk. Egyebek közt azt is megkérdezzük, merre találunk egy vasárnap is nyitva tartó boltot.

– Van itt egy kínai üzlet – hangzik a válasz.

– És az most nyitva van?

– Az mindig nyitva van – legyint a srác megvetően.

Hát igen, van aki nem tartja tiszteletben a Szent Sziesztát.

Rengeteg időnk van, egész nap városnézünk. Rita csobban a tengerben, én addig próbálok minél kisebb mennyiségű sugárzást magamba nyelni.

Az utcán sétálva rám akaszkodik egy koldus, és az orrom alá nyomja a befőttesüvegét. Udvariasan rámosolygok, megrázom a fejem és mennék tovább, de belekapaszkodik a karomba és visszatart. Egyre agresszívabban rázza az üveget. Továbbra is mosolyogva, de határozottan kiszabadítom a karom, mire ökölbe szorított kézzel dühösen a vállamra üt, és végre faképnél hagy. Gondolom, ezek után nekem kéne szarul éreznem magam, mert nem szántam meg egy szegény nyomorultat. A Caminón eddig is adtam nekik némi aprót, ha tehettem, de az ilyen férgek taszítanak. Selyeming, élére vasalt nadrág, új cipő… és elég esze van ahhoz, hogy tudja: a turistákból sokkal könnyebb megélni, mint munkából.

És látunk egy Gyűrűk Ura plakátot: „El Senor de Los Anillos – La Comunidad del Anillo.” Mennyivel jobban hangzik…Előző nap---------------------------------------------------Következő nap

Nincsenek megjegyzések: